Suszarka do owoców i warzyw – wszystko, co musisz wiedzieć, zanim kupisz?

suszarki do owoców i warzyw

Suszenie jest jedną z najlepszych metod, które służą do konserwacji żywności. Dzięki jej pracy możemy cieszyć się smakiem warzyw, owoców, grzybów, ziół, kwiatów, czy mięs o wiele dłużej. Na co zwrócić uwagę kupując urządzenie i co wiedzieć przed jej kupnem?

Suszarka do owoców i warzyw – jak działa?

Warto zauważyć, że działanie suszarki do owoców i warzyw opiera się w głównej mierze na redukcji wody z produktów, za pomocą odparowywania. Obok zasolenia jest to jeden ze starszych sposobów na konserwacje produktów spożywczych. To właśnie suszenie daje pełną kontrolę nad produktem, jak i całym jego procesem. Żywność, która powstaje w wyniku suszenia to produkty ekologiczne, bez sztucznych barwników i konserwantów. Dzięki suszeniu owoce i warzywa zachowują najcenniejsze wartości odżywcze. Nie wszyscy wiedzą, że w suszonych owocach znajduje się dużo więcej witamin i mikroelementów niż w ich świeżych formach. Suszone produkty zawierają witaminę K, witaminy z grupy B, błonnik oraz cenne minerały cenne dla prawidłowego procesu trawienia. Dzięki własnej, domowej suszarce nie tylko zaoszczędzisz czas, ale też pieniądze, gdyż nie będziesz kupować produktów ze sklepowych półek.

W jaki sposób przebiega proces suszenia?

Suszarka do owoców i warzyw to nieduże urządzenie, które składa się z kilku sit oraz pokrywy, która zawiera dmuchawę. To właśnie dzięki ciepłemu powietrzu, które pozostaje dopompowywane za pomocą wentylatora, możemy cieszyć się suszonymi produktami. Urządzenie jest tak zbudowane, że powietrze unosi się od dna ku jego górze, w kierunku wietrzników i tym samym opisywane powietrze przechodzi poprzez kolejne sita w maszynie. Suszarki do owoców i warzyw nadają się świetnie do przyrządzania domowych przekąsek, które są zdrowe i powstają w zgodzie z ekologicznymi standardami. Samo przyrządzenie słodkich przekąsek nie jest trudne, wystarczy jedynie pokroić odpowiednie produktu, ułożyć je na sitach, włączyć suszarkę i cieszyć się ich naturalnym smakiem na długo.

Jak prawidłowo suszyć owoce i warzywa?

Zanim rozpoczniemy suszenie produktów, najpierw należy je odpowiednie przygotować, poprzez umycie, obranie i ułożenie ich na sitach suszarki. Warto zwrócić uwagę na grubość plastrów, gdyż warto, aby były tej samej grubości. W przypadku grzybów można delikatnie je umyć, jednak nie należy ich moczyć, dlatego do ich przygotowania warto użyć ściereczki albo ręcznika papierowego. Obok warzyw, owoców i grzybów, maszynę możemy wykorzystać do przygotowania orzechów, pestek, ziół, kwiatów, a nawet mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.