Na czym zaoszczędzić, projektując kuchnię przyszłości?

frytkownica air fryer

Idealna kuchnia nie musi być duża. Czasem wystarczy jedynie kilka metrów kwadratowych, by odpowiednio urządzić to pomieszczenie. Czy w trakcie jego organizacji można zaoszczędzić? A jeśli tak, to gdzie i na czym?

Przestrzeń – to też jest ważne!

Kuchnia nie musi być duża. Inaczej – kuchnia może być mała, o ile wszystkie znajdujące się w niej urządzenia są odpowiednio rozmieszczone. Niewielkie maszyny, takie jak np. wyciskarki soków (zobacz tutaj: https://www.mocsokow.pl/pl/menu/wyciskarki-wolnoobrotowe-do-sokow-207), mogą być umieszczone wewnątrz łatwodostępnych szaf. Ważne jest również to, aby odpowiednio scalić przestrzeń roboczą. Blat – który de facto powinien być duży i dobrze oświetlony – powinien skrywać pod sobą piekarnik, instalacje zasilające kuchnię w wodę, gaz i prąd, a także ewentualną zmywarkę. Dobrym rozwiązaniem są meble na wymiar, dzięki którym można zaoszczędzić jeszcze więcej przestrzeni. Można też wykorzystać różne wnęki, montując w nich szafy do zabudowy lub lodówki.

Energia, czyli niższe koszty przygotowania posiłków

Chcąc dobrać wyposażenie kuchni pod kątem zużycia energii, trzeba wziąć pod uwagę przede wszystkim swoje plany i oczekiwania. Jeśli pod jednym dachem mieszkają ludzie pracujący o różnych porach dnia, którzy nie zawsze mają czas na wspólny posiłek, można zakupić szybkowar elektryczny lub specjalne, elektryczne garnki. Pod tym względem jest to dużo lepsze rozwiązanie niż duży i zużywający mnóstwo energii piekarnik. Opcjonalnie można też doposażyć kuchnię w takie urządzenie jak frytkownica beztłuszczowa, która – nawiasem mówiąc – działa na nieco podobnej zasadzie co wspomniany piekarnik.

Uwaga! Organizując przestrzeń w kuchni warto też zastanowić się nad tym, czy nie zaaranżować dodatkowego miejsca na urządzenia, które pojawią się w przyszłości. Jeśli za kilka lat rodzina powiększy się o dzieci, to konieczne będzie zakupienie dodatkowych urządzeń do przygotowywania potraw dla większej grupy osób.

Ekonomiczne planowanie, to najważniejsza cecha przy organizacji własnej przestrzeni kuchennej. Dlatego już na tym etapie warto zaplanować rozwiązania, które w przyszłości ograniczą wydatki ponoszone na różne artykuły (np. domowe tloczenie oleju).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *