Czym charakteryzuje się dobra pizza?

pizza

Trudno uznać jednoznacznie, jaka pizza jest dobra. Wiele zależy przecież od naszego gustu kulinarnego. Jedni lubią ciasto grube i puszyste, inny wolą cienkie. Ważny jest również czynnik dodatków, bo przecież na pizzy może znaleźć się praktycznie wszystko, co tylko chcemy, kombinacje smaków i produktów są w tym przypadku niezliczone. Wychodzi więc na to, że włoski placek dla jednego będzie prawdziwym rarytasem natomiast dla drugiej osoby stanie daniem niemożliwym do zjedzenia. Jak więc uznać pizzę za doskonałą?

Liczy się kilka czynników, które należy spełniać przy każdej produkcji pizzy. Dobra pizza będzie miała idealne ciasto – nieważne czy cienkie czy grube. Ma być zrobione z wody, drożdży i mąki oraz musi być dobrze przyprawione solą. Do tego nie może się łamać, nie może być „gumiaste”, nie może być również nasiąknięte sosem czy dodatkami. Kwestią priorytetową są też składniki – muszą być najlepszej jakości, bez względu na to, czy na pizzę kładziemy ser, kiełbasę czy warzywa, zdecydowanie nietolerowane powinny być półprodukty z puszki czy te mrożone. Sos pomidorowy to następny czynnik, jaki należy mieć na uwadze – ten wytworzony ze świeżych pomidorów, o idealnej nieco gęstej konsystencji, z dodatkiem aromatycznych przypraw sprawdzi się doskonale.

Dobra pizza musi być też pieczona we właściwym piecu. Niejednokrotnie dziwimy się, że nasz domowy placek nie smakuje tak samo, jak w najlepszej pizzerii w mieście. Nie ma w tym nic dziwnego bowiem w lokalu pizza pieczona jest zapewne w odpowiednim piecu, zaś w domu mamy do dyspozycji jedynie amatorski piekarnik, który nastawimy ewentualnie z termoobiegiem, by pizza była bardziej chrupiąca. Niektórzy uznają, że nieważny jest piec tylko ciasto i składniki. My jednak sądzimy, że kwestia pieca jest ogromnie ważna – wyczuwać można sporą różnicę podczas jedzenia pizzy pieczonej w domowym piekarniku a piecu opalanym drewnem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.